STACJA PRZESIADKOWA SZYBKIEJ KOLEI
PRZEZNACZENIE:  Stacja przesiadkowa szybkiej kolei.
LOKALIZACJA:   Adeje, Teneryfa.
Projekt Stacji Przesiadkowej Szybkiej Kolei w Adeje polega na zintegrowaniu obiektu ostatniego z przystanków tego nowego środka komunikacji, który planuje się wprowadzić na wyspie, z parkingiem dla samochodów osobowych, taksówek, autobusów, pieszych, rowerów, pojazdów ciężarowych, karetek etc. w sposób który pozwoli na uporządkowane funkcjonowanie oraz łatwy dostęp i przemieszczanie się podróżujących. Perony oraz hall główny znajdują się na głębokości 23 m poniżej poziomu terenu w związku z czym, bardzo ważne było także uwzględnienie klarownego i płynnego sposób ewakuacji w przypadku jakiegokolwiek zagrożenia.

Wejście do obiektu jest poprzedzone obszernym placem. Dostęp do hallu głównego jest podkreślony poprzez zastosowanie długiego zadaszonego przejścia, które naprowadza i chroni przed wpływem warunków atmosferycznych. Zadaszenie wykonane jest z organicznych, acz powtarzalnych profili z drewna klejonego, które dają wrażenie przemieszczania się pod łamiąca się właśnie falą oceanu.  

Po wejściu do obiektu jednym z dwóch zaprojektowanych wejść znajdziemy się w hallu głównym stacji kolejowej, gdzie odkryjemy iż, lekkie zadaszenie które doprowadziło nas do wejścia, kontynuuje swą formę już pod ziemią tworząc wyjątkową, widowiskową formę ściany oporowej znajdującego się 15 m pod poziomem terenu hallu głównego. Już zjeżdżając do hallu ruchomymi schodami zauważymy, iż dzięki transparentnym materiałom, roztacza się z niego widok na niższe poziomy peronów. Po przejściu przez punkt kontrolny, znajdziemy się na pomoście z którego ruchomymi schodami czy też windą możemy zjechać na perony. 

Przekrycie przestrzeni peronów o wymiarach 125m x 32m m zostało zaprojektowane na bazie modularnych belek (wykonywanych in situ) niepodpierających się na murach oporowych oraz na slupach znajdujących się po środku peronu. Maja one szerokość 16 m, 2 m wysokość i i sa od siebie odseparowane, w sposób, który pozwala na dostęp swiatla pionowego bezpośrednio na perony dodatkowo jako wywietrzniki dymu oraz wentylacja grawitacyjna przestrzeni stacji.
WSPÓŁAUTOR: Arq. D. ANDRES MONJE
http://www.menis.es
STUDIOSTUDIO.html
OFERTAOFERTA.html
ETAPY WSPÓŁPRACYETAPY.html
REALIZACJE
KONTAKTKONTAKT.html
PUBLIKACJEPUBLIKACJE.html
BLOGBLOG.html
STUDIOSTUDIO.html
OFERTAOFERTA.html
ETAPY WSPÓŁPRACYETAPY.html
REALIZACJEREALIZACJE.html
KONTAKTKONTAKT.html
PUBLIKACJEPUBLIKACJE.html
BLOGBLOG.html
KRarchitectspowitalna.html